I framtiden finns det en del olika nya former av teknik som kan bli standard i vår vardag och utgöra en mer naturlig del av våra städer och samhällen. Det som en gång kändes som science fiction kan under en tid utvecklas till att bli en riktig teknisk lösning. Under slutet av 1800-talet så framstod det till exempel som science fiction att skicka människor till månen. När den franska författaren Jules Verne skrev en bok på temat med titeln från Jorden till månen så beskrev han hur människorna kunde färdas till månen efter att de slungats iväg mot månen, vår närmaste granne i den stora mörka rymden, i en kanon. Det lät kanske som Science Fiction på den tiden men under 1930-talet och 1940-talet gick utvecklingen av raketer fort. Delvis på grund av att raketer var en form av vapen som det nazistiska Tyskland inte var förbjudna att forska på och utveckla efter freden i Versailles efter det första världskriget, där ju Tyskland led ett stort nederlag och fick betala både en ordentlig summa pengar och fick sitt geografiska territorium minskat ganska mycket. Raketer var “fair game” att forska på och tyskarnas V2-raketer skickades i en strid ström mot fientliga mål under det andra världskriget.

Det dröjde fram till år 1957 innan sovjeterna, som börjat tävla med amerikanerna om att utveckla raketer och ta sig ut i rymden, för första gången lyckades skicka upp en raket i rymden, nämligen Sputnik. Ryssland (Sovjet rättare sagt) var även först med att skicka upp en levande varelse, hunden Laika, samt att skicka upp en människa i rymden, ryssen Jurij Gagarin. Det var år 1961, inte mer än kanske cirka 60-70 år efter vad som framstod som ren science fiction i en bok.

En av de tekniker som kan bli vanliga om några årtionden är bilar och flygplan som styr sig själva med hjälp av olika slags sensorer.Teknikutvecklingen är redan i full gång.